Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

BarikaS

8. 6. 2010 13:41
moc pěkné

Opravdu moc pěkně napsané a souhlasím s Vámi. Líbí se mi i ten nápad s kamerami ve školách - nejen jako pomůcka pro rodiče, ale třeba i jako ochrana dětí před šikanou nebo krádeží. Určitě se najde mnoho lidí, kteří budou mít naprosto odlišný názor, ale já jsem si u vašeho článku početla, zapřemýšlela a určitě tu nejsem naposledy;-)Hodně štěstí do budoucna!:-)

0 0
možnosti

Amamri.

19. 5. 2010 18:00
Ano, děti by se meli uctívat

Nemělo by se jim bránit v ničemu. Ne bít je.

Soňa Diartová blog Idnes

0 0
možnosti

Punikator

19. 5. 2010 22:46
Re: Ano, děti by se meli uctívat

Poprosím Vás o rozvedení tohoto názoru. ;) Z takto strohé věty nejsem schopen poznat, zdali se jedná o vážně míněný postoj, nebo ironický "hec". ;) Děkuji za pochopení mého nepochopení. :)

0 0
možnosti

Punikator

19. 5. 2010 17:53
Reakce čtenářů

Přátelé, děkuji za Váš čas který věnujete diskusi a vyjasňování si názorů, koukám že pouze shrnutí Vašich názorových postojů by si pomalu zasloužilo vlastní blog, abych mohl postihnout většinu diskutovaných aspektů a myšlenkových proudů a sdělit nějaké "resumé". Každopádně vidím, že většina lidí považuje občasnou "výchovnou" za pozitivní přístup, ale toto privilegium by ráda aplikovala na své potomky sama, aby měla jistotu, že nejdojde ke zneužití bití. Zazněly i názory extrémního křídla "netrestačů", opačné křídlo "denních trestačů" se zde vůbec neprojevilo, což může být dáno jednak ostychem "se odkopat", vlastní zkreslenou perspektivou a nebo i tím, že k takovému chování se podle mého uchylují většinou spíš hloupější, jednodušší lidé. A takoví poměrně spolehlivě neprojdou filtrem, kterým je délka mých textů. O:-) Děkuji a diskutujte dál, pokud mi to pracovní vytížení dovolí, budu zase reagovat a "vstupovat". :)

0 0
možnosti

kacinecka

19. 5. 2010 15:51
Tak snad abych přestala debatovat

Nějak se mi tu motáte ;-D

0 0
možnosti

kacinecka

19. 5. 2010 14:19
To Luborka

Fyzický trest, prosím, neznamená, že dítěti zlomíte nos nebo mu na zadku uděláte prutem jelita. Naopak. V případě zdravého vztahu rodiče a dítěte má být pouze lehkým zdůrazněním rodičovy vůle. Snad ani není třeba, aby bolel (není-li třeba samozřejmě :)). Celkový význam takového trestu vidím ve faktu, že je porušen nějaký osobní prostor člověka/dítěte, že jde o zásah do tělesné integrity jedince. Plácnutí přes ruku, bere-li si dítě i přes napomenutí např. jídlo z cizího talíře, aniž by se dovolilo, má prckovi pouze naznačit, že dělá chybu. Má jej donutit, aby se zamyslelo, zastydělo a uvědomilo si, že taková věc se opravdu nedělá, jak říkala maminka. A stejně tak v ostatních případech :-)

0 0
možnosti

Luborka

19. 5. 2010 14:32
Re: To Luborka

Mám zkušenost, že pokud dítě bere z cizího talíře je vhodné mu ukázat jak se cítí člověk, kterému je z talíře bráno a to tak, že budu brát z talíře toho dítěte. Není nad vlastní pochopení.  (Má jej donutit, aby se zamyslelo, zastydělo a uvědomilo si, že taková věc se opravdu nedělá- jednoznačně mu vrtá hlavou otázka: A proč se to tak nedělá???).Věřte, že to funguje, a ani není nutné plácat mu po prstech.;-) Veškeré dosavadní společenské chování je založeno na trestech, ale ty si vymyslel člověk nikdo jiný, a co jsme zaseli to žneme. Není mým cílem nutit nikoho k ničemu, ani dítě k tomu aby dělalo co si myslím já, že je správné. Doba je hektická, chybí nám čas uvědomovat si co se kolem nás děje, a z tohoto důvodu se dostáváme do různých poloh nepochopení. Jednáme impulzivně místo promyšleně.

0 0
možnosti

Luborka

19. 5. 2010 11:44
Zrcadlo

Vzpomínám si jak jsme vyřešili v domě vandalizmus mládeže ve výtahu,nechali jsme pořídit na zdi jeho zrcadla.Popisky a čmáranice  najednou jako mávnutím kouzelného proutku zmizelo.Obdobně by mohlo fungovat sledování kamerami ve třídách, a nijak bych se nebránila ani těm zrcadlám třeba na dveřích skříní.Každý se rád vidí v tom lepším světle, dejme lidem možnost se tak vidět. 

Jinak bití jako takové je slabostí. Pokud někdo "musí" udeřit je to projev jeho selhání nikoliv spratkovosti objektu bití.Už jenom náznak, že bych snad dokázala svému nebo jinému dítěti naplácat znamená, že problém mám já. Je to spíše k zamyšlení, než k akci. Moje osobní zkušenost říká, že autoritu si lze pouze získat nikoliv vynutit a bitím vždy vynucujeme. Rodič i učitel mají stejné poslání- zaujmout. Výchova a učení jsou ve své podstatě snaha měnit osobnost.Je to naším cílem?Každá násilná změna způsobí násilnou odezvu a vůbec se nedivím situaci, která se projevuje na školách.

0 0
možnosti

truepapas123

19. 5. 2010 12:04
Re: Zrcadlo

MUHEHE, to bych Vám přál sebe a další mé dva spolužáky jako žáky cca v šestce, s Vaším názorem byste vydržela tak den... ;-D;-D

0 0
možnosti

kacinecka

19. 5. 2010 10:08
Jak říkávali naši...

Škoda rány, která padne vedle. Ještě mi nebylo třicet a děti teprve plánuju, ale když vidím, jaký úspěch mělo tohle pravidlo v případě mém i mých vrstevníků, hodlám jej dodržovat do poslední mrtě! :-) Ona výchova (z pohledu "odrostlého dítěte") není o absolutní svobodě, ale o nasměrování, určování mantinelů, o ukázání správných cest. Dítě si musí uvědomit fakt, že v případě porušení všeobecných pravidel, jejichž dodržování nám v dospělosti většinou připadá zcela normální, bude následovat trest. A ten fyzický, je-li přiměřený pochopitelně, je mnohdy mnohem výmluvnější, než dlouhodobé přednášky.

Karma R^:-)

0 0
možnosti

pesimistka7

19. 5. 2010 10:14
Re: Jak říkávali naši...

R^;-)

0 0
možnosti

Hucul

19. 5. 2010 9:57
My to meli doma jednoduche.

Maminka nas od jisteho veku fyzicky netrestala, jen nam oznamila, ze az prijde tatinek z prace domu, mame nastup v kuchyni. Tam tatinek vzal varecku, maminka mu prednesla, za co to je, a on nam nezaujate dal par pres zadek. Bohuzel, na muj osvaleny to sedlo mnohem vice nez na segrin rozbahneny, takze kdyz doslo na sesterske bitky, ona jeste zalovala, protoze vedela, ze z toho pak vyjdu hur. :o)

0 0
možnosti

kacinecka

19. 5. 2010 10:51
Re: My to meli doma jednoduche.

R^;-D

0 0
možnosti

nadejkov

19. 5. 2010 9:30
učitel by měl právo dítě přiměřeně trestat.

     Jsem  ze staré školy  , ale napsat  mě nutí stav kázně na školách.  Dva příklady.. A/ Moje maminka byla učitelkou, byla přísná, ale spravedlivá o čemž svědčila přízeň a úcta k ní, jejích bývalých žáků . Jednou dala pohlavekl a maminka / tehdy to bylo výjjimkou/ si jí přišla stěžovat , že Pepíčka potrestala . Za několik let jí ta paní s pláčem stěžovala ,že syn jí bije .Co jí asi maminka řekla? :" Vidíte, to  máte z toho, že jste  ho zastávala  , když zlobil ve škole"./Rodiče  tehdy  sami nabádali učitele,aby zlobícího potrestali. Příklad  z dneška: B/Dcera učila   devátou třídu. Tam chodil  velmi  drzí  kluk. jednou to již nevydržela a dala mu pohlavek. . Matka si hned druhý den stěžovala řediteli a ten jí dal výpověď .Divíte se, že ve škole  vzrůstá šikana a v  občanském životě násilí a trestná  činnost.? Mladý stromek se musí roubovat a ořezávat, aby nesl řádné plody. Dítěti, které si muže vše dovolit zůstane v podvědomí,  že všechno, tedy i to špatné je dovoleno

0 0
možnosti

Luborka

19. 5. 2010 12:00
Re: učitel by měl právo dítě přiměřeně trestat.

Faktem ale také je, že výchovu bych ponechala na rodiči a učení na učiteli. Pokud učitel nedokáže zaujmout žáka natolik aby zapoměl na své lotroviny, pak není problém v žákovi. Tak jako neexistují nevyléčitelné nemoci, tak neexistuje problémový žák, existují jenom rodiče a učitelé, kteří si neumí poradit s výchovou. A vím o čem mluvím, také jsem pracovala ve školství.

0 0
možnosti

Aloren

19. 5. 2010 8:48
Hm,

výchova dětí, dle názorů rodičů, bez důsledného trestu je móda dnešní doby...On pohlavek v pravý čas a ve správnou chvíli, ještě nikoho neponížil, ale určitě vysvětlil, že autorita je daná...!!

0 0
možnosti

Luborka

19. 5. 2010 12:01
Re: Hm,

Hmmm....autorita je daná???

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2457x
Husákovo dítě, chorobnej optimista, příležitostnej salámista, bejvalej metalista, někdy divnej, určitě jinej, ale vždycky svůj. Živím se jako server administrátor, bavím se jako fotograf, výletník, komentátor a šašek.

Seznam rubrik