Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

kaktusak

17. 5. 2012 22:49
Zvrtlo se to za první republiky.

První republika byla totiž zkorumpovaná podobně, jako ta dnešní. Idealizace první republiky je vůbec podivná, vždyť tento stát byl neúspěšný snad ve všech ohledech.

Socialistickou tezí rozhodně není, že „všechno je všech“, tedy také „nic není nikoho“, ani "spoléhání se na stát". Naopak, každý by měl mít možnost živit se sám svou prací. Heslo „kdo nekrade, okrádá rodinu“ je běžné pouze v určitých vrstvách, v podstatě to bylo heslo třetího odboje.

Především se to ale zvrtlo po listopadu 89. Zákony přestaly být vymáhány, najednou se nevyplácela poctivá práce, zato se začala vyplácet krádež, lež a podvod.

1 0
možnosti

škovras

17. 5. 2012 12:01
Mám dojem,

že se mýlíte. Už M.R. Štefánik psal T.G.Masarykovi v roce 1919 (kdeže byli komunisti :-P), že Češi jsou národ lenochů, kteří spoléhají na stát, na někoho "tam nahoře".  Nesvádějme všechno na komouše, jaký kdo je, to je v člověku. A my máme, bohužel, některé vlastnosti hluboce zakořeněné. Jen je pro nás nepřijatelné si to přiznat, tak se pořád omlouváme tím, že nás pokazili komunisti. Jsou lidé, kteří kradli a kradou za každého režimu, a pak jsou poctivci, které by ani nenapadlo sáhnout na cokoli cizího.

1 0
možnosti

Punikator

17. 5. 2012 13:42
Re: Mám dojem,

Vidíte, tak možná jsou kořeny našeho spoléhání se na "otcovskou autoritu" hlubší, než jsem si myslel! Každopádně Komunismu nevyčítám všechno, vyčítám mu konkrétně to, že nevychovával lidi k zodpovědnosti. Na druhou stranu, o tom částečně myšlenka Socialismu a Komunismu je - že se stát postará a zajistí jistoty. Takže ono vyčítat mu něco, co byla původně dobrá myšlenka by asi nebylo fér, berte to tedy spíše jako moje konstatování. :)

Po nedávném rozhovoru s rodiči, kteří v komunismu strávili většinu života jsem spíše nabyl dojmu, že problém je na více úrovních, z nichž jsem jednu opomenul: Relativně rychlou výměnu politické scény. Za komunistů fungovaly kontrolní mechanismy na korupci ve vládě, ale tyto mechanismy se podle mého s předochem k demokracii vytratily, zůstalo to pouze na policii. No a protože se změnil systém "postupu nahoru", tak se potom na zodpovědné pozice může dostat "kde kdo", kdo s vedením státu nemá zkušenosti. A pro koho je vlastní zájem nadřazen politice.

0 0
možnosti

Gašpo_3

17. 5. 2012 11:56
Mňa už napríklad názory ako je ten Váš

poriadne unavujú až štvú. Je totiž neskonale naivný, taká poriadna havlovina.

Jasne, začnime u seba, pretože celé zlo vychádza z nás a podobné krindypindy. Až sa my zlepšíme, naše zlepšenie doľahne aj na vrchnosť, tá sa zastydí a kradnúť prestane. Penbože, ako možete také nezmysly vypúšťať?

Ja napríklad nekradnem a ľudia čo žijú okolo mňa nekradnú tiež. Čo teda máme urobiť?

Pokiaľ je systém nastavený tak, že zvýhodňuje hajzlíkov, títo ho ovládnu, ďalej si ho prisposobia a vačšina národa sa začne chovať podľa tohoto systému. Len malé percento má tak vysoký morálny kredit, že sa nenechá ovplyvniť podmienkami v ktorích žije.

Takže všetky tie kecy o morálke sú o ničom, milý pane. Ľudia sú po tisícročia stále rovnakí. Rovnaké percento hajzlov, rovnaké percento slušných a rovnako najvačšie percento prisposobivých, ktorí sa "v rámci možností nastaveného systému" chovajú tak, aby z toho mali úžitok. Lepšia spoločnosť nie je výsledok zázračného precitnutia, ale lepšie nastaveného systému.

0 0
možnosti

Punikator

17. 5. 2012 13:14
Re: Mňa už napríklad názory ako je ten Váš

Já nemám pocit, že je to naivní názor a hned Vám řeknu proč. Máte pravdu v tom, že lepší společnost je otázkou lépe nastaveného systému. Ale ten systém nastavují lidé, kteří na něj mají vliv. Proč tedy konkréty Vy, nekradoucí a zdravě naštvaný se neseberete a nejdete dělat politiku? Proč se vzdáváte možnosti změnit ten systém tak, jak by podle Vás byl lepší?

To je to, o čem mluvím, že každý musí začít sám u sebe a začít se starat o svoje okolí. Nestačí jenom sedět a frustrovaně nadávat, že lidé jsou pořád stejní. Jsou, né že ne. Ale časy se mění a lidé s nimi.

Nečekám tedy, že se vrchnost zastydí a krást přestane, protože to se nestane, jsou to nestydatí zloději, až na světlé výjimky. Čekám, že se z naštvaných lidí jako jste Vy, kteří vědí že to jde i bez zlodějiny, stanou komunálně či politicky činní lidé a půjdou těm co kradou, tvrdě po krku.

Protože pokud to neudělají, tak to na co nadávají, je pouze jejich lenost, či neochota jít měnit politiku k obrazu jejich, k obrazu lepšímu. :)

0 0
možnosti

MacX

17. 5. 2012 11:43
Nic nového pod slunce

Mýlíte se, pokud tvrdíte, že za první republiky se nekorumpovalo. Zkuste se na to doptat nějakého historika přes tohle období, někteří tvrdí, že to bylo ještě horší, než dnes.

A, mimochodem, druhá věc: kde jste přišel k tomu, že těch 30 milionů našli u Ratha doma pod podlahou?

1 0
možnosti

Punikator

17. 5. 2012 13:06
Re: Nic nového pod slunce

Nepsal jsem, že se za první republiky nekorumpovalo. Psal jsem, že se korupce tehdy tvrdě trestala. Možná právě proto tvrdě, protože to bylo horší než dnes, v tom máte asi pravdu, i když nakolik, to bohužel neposoudím, nejsem historik. :)

Co se týče druhé věci: To, že se našlo 30 milionů u Ratha doma pod podlahou jste psal Vy, né já. ;) Já jsem psal, že se našlo X milionů u něj doma. Pokud tedy mám tipnout, odkud jste Vy přišel na tuto myšlenku, tak si tipuji zde: http://zpravy.idnes.cz/domovni-prohlidka-rath-tricet-milionu-dh3-/domaci.aspx?c=A120516_082821_domaci_jw

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS