Moje poznámky k EET a kontrolním hlášení

Jako živnostník sleduji argumentaci obou stran pro i proti a přijde mi, že "proti" nejsou příliš jasně artikulované. Zároveň jako živnostník vím, že kontrola (čehokoliv) je důležitá a nepříjemná, ale bez ní to nejde.

Kontrola je vlastně pravidelná možnost sebereflexe probíhajících procesů a šance k jejich optimalizaci. V principu tedy proti kontrole vlastně nic nemám, a svoje hlavní potřehy krátce shrnu do pár bodů:

 

 - Odpor vůči EET a kontrolním hlášením vidím především ve strachu o odhalení opravdových zaběhnutých podvodů vůči státu. Vnímám strach z narušení statusu Quo "Stát očůrává nás, my očuráváme stát." Byrokratická zátěž bude podle mně minimální, vzhledem k automatizaci celého systému. Finanční zátěž by mohl stát řešit napříkladpronájmem potřebných zařízení, nebo jejich dotací. Stát miluje dotace, pan Babiš miluje dotace, tak proč těm pár potřebným opravdu trochu nepomoci? Však stát na EET a KH vydělá, ne? Alespoň to je vládní mantra - nevidím v tom problém, když vydělají, tak prvních pár let holt vydělají méně a podpoří nejen sami sebe (projekt), ale i ty drobné živnostníky a stánkaře, pro které je například kasa opravdu drahá a likvidační sranda.

 

 - I automatizované systémy dělají lidi a nejvíc se tedy bojím postihování jedněch lidí za chyby jiných lidí. 

 

- Také se jako informatik bojím této věci: Pokud jste drobná firma, je pro hackery nezajímavé na Vás cíleně útočit. Čím jste větší, tím větší zájem a prostředky tam jsou. REPUBLIKOVÁ databáze bude ZCELA JISTĚ v hledáčku zájmu. Nejenom co se týče průmyslové špionáže, ale i mezinárodní špionáže. Protože jedním tahem sebrat všechna data o velkých i malých rybách a jejich vzájemných vazbách? Tak to je doslova sólokapr. Takže ta data zcela jistě uniknou, ať už o tom vědět budeme, nebo ne. Vlastně to nejlepší co nás může potkat je, že to nějací zájmoví hackeři zveřejní. To nejhorší je, že ta data uvidí průběžně cizí subjekt, tiše a dlouhodobě. 

 

- V souvislosti s předchozím bodem mne děsí nejenom zcela jistý únik dat, jehož jedinou otázkou je "kdy", ale zároveň manipulace s daty. Každý má svou cenu, u někoho jsou to peníze, u jiného nezlomené ruce a nohy, u dalšího vaginální integrita jeho (třeba i nezletilé) dcery. Forem nátlaku je mnoho a vydírání či šikaně podlehne kdekdo a nelze se na něj zlobit. A pokud, čistě hypoteticky, tento systém může státu "miliardy ušetřit", věřím že stejně dobře může nechat státu miliardy "zmizet". Ať už tichou manipulací s nimi, nebo "náhodným katastrofickým selháním" a nemožností jejich rekonstrukce. EXISTUJÍ TEDY KONTROLNÍ MECHANISMY TOHOTO KONTROLNÍHO MECHANISMU? Protože pokud ne a toto má být etalon poctivosti živnostníků, tak se přímo nabízí, "Quo Bene", tedy Pelíškovské "A komu tím prospějete?!"

 

 A v takovém případě bych s elektronizací kontrol a jejich centralizací ostře nesouhlasil. Jinak se přiznám, že jako živnostník bohužel musím souhlasit s p. Babišem, protože nikdo z jeho oponentů mi nenabídl konkrétnější "proč ne", než jsem teď já přednesl vám, moji milí čtenáři.

Autor: Puník Reichel | čtvrtek 4.2.2016 17:35 | karma článku: 11,89 | přečteno: 899x
  • Další články autora

Puník Reichel

Omlouvám se, že jsem člověk

4.9.2015 v 10:22 | Karma: 23,72

Puník Reichel

Můj strach z utečenců

21.6.2015 v 12:32 | Karma: 20,40

Puník Reichel

Zveřejnění odposlechů Nagyové

19.5.2015 v 12:01 | Karma: 30,07

Puník Reichel

Právo volit voly

18.11.2014 v 18:10 | Karma: 13,86

Puník Reichel

Rusové jsou bezpečnostní riziko

20.3.2014 v 13:30 | Karma: 24,09

Puník Reichel

Chci Cikány do nebe

4.8.2013 v 12:30 | Karma: 25,12

Puník Reichel

Babák: Pravda se ukázala.

4.7.2012 v 9:00 | Karma: 25,61

Puník Reichel

Konec světa mýma očima

16.5.2012 v 16:30 | Karma: 12,59
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2457x
Husákovo dítě, chorobnej optimista, příležitostnej salámista, bejvalej metalista, někdy divnej, určitě jinej, ale vždycky svůj. Živím se jako server administrátor, bavím se jako fotograf, výletník, komentátor a šašek.

Seznam rubrik