ACTA, aneb cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly...

26. 01. 2012 17:30:00
...leností a chamtivostí. Pro ty z vás, kdož ještě netušíte co to ACTA je, tak se ve zkratce jedná o obchodní úmluvu vyspělých zemí o tom, že poskytovatelé připojení k internetu budou postižitelní za sdílená (nelegální) data svých uživatelů. To v rychlosti znamená:- Uživatelé budou špehováni, každá jejich online aktivita bude monitorována- Poskytovatelé konektivity (ISP) budou nahrazovat roli policejní a budou muset sami aktivně zjišťovat, co kdo kam a komu sdílí.- Uživatelé internetu budou kriminalizováni na základě sdílených dat.
Poláci protestují proti ACTA
Poláci protestují proti ACTApalmbeachpost.com

Jakožto uživatele internetu mne znepokojují čtyři věci:

1) Cokoliv komukoliv napíši nebo pošlu, bude předmětem zkoumání civilní osoby, tedy nepolicejního orgánu.

2) Dohodu ACTA zároveň prosazují nevolené a tím pádem nedemokratické subjekty, snažící se nestandardními způsoby obelstít nebo zneužít demokratické principy. Žil jsem dostatečně dlouho v jedné totalitě a „vládě jedné strany“, nevidím jediný důvod, proč bych měl být jako svobodný občan vázán proti své vůli orgány, nad nimiž nemám zpětnou kontrolu pomocí svých demokracií zaručených práv. A ne, nebudu mít možnost volby, nebo možnost připojit se přes jiného ISP, toto řešení by mělo být totální a totalitní.

3) Jsem fotograf a jak má ISP poznat, že fotografie které zveřejňuji, jsou mým autorským dílem? Jaká bude kontrola a vymahatelnost? Jak je možné, že budu případně kriminalizován komerčním subjektem? Nebudu-li, potom bude kriminalizován tento subjekt, takže si nedělám iluze, že...

4) Nebyl internet jak ho známe, od začátku koncipován jako svobodné médium, vymykající se jakékoliv kontrole, státní či vojenské? Byl. A v tomto aspektu spočívalo kouzlo, proč jej armáda vybudovala a provozovala tak, jak je dnes – decentralizovaný a svobodný. A tohle nám teď chtějí vzít.

V nedávné době jsem v rádiu slyšel nesmírně zajímavou debatu apolitických odborníků z různých odvětví na téma „zánik civilizací“. Padaly zde myšlenky, doložitelné fakty, že všechny velké civilizace zašly na úbytě na třech Achillových patách:

a) Zbytnělá byrokracie

b) Dohazování si prominentních pozic v rámci prominentní třídy

c) Konec expanze a vykořisťování okolních zdrojů.

Následný konec a chaos civilizace je pak rodištěm něčeho nového, kde musí bojovat o přežití ti nejsilnější a pouze ti nejlepší „přežijí“. Dohoda ACTA splňuje beze zbytku Achillovy paty A i B. De-facto je tak jasným indikátorem, že naše civilizace je na zenitu, možná již lehce za zenitem svého trvání.

Místo, aby producenti autorských práv poslouchali „neviditelnou ruku trhu“ a zlevňovali svoje produkty, tupohlavě se snaží prosadit další regulaci, přes ano – demokraticky volený orgán, tedy parlament EU.

Abych se zde nerozepisoval na téma EuroParlamentu a demokracie, pokusím se zestručnit svojí vizi vývoje v případě, že ACTA projde a bude uplatňována v praxi:

- Dojde k přesunu pravomocí od demokratických principů k principům totalitním.

- Dojde ke zrobustnění infrastruktury internetu, která bude muset provádět analýzu toků dat, zdali se jedná či nejedná o chráněná data.

- Dojde k vytvoření nových pracovních míst, která ale nebudou nic produkovat, pouze kontrolovat. O výši platů těchto míst se bude muset zdražit přístup k internetu, nebo se bude muset zpomalit tempo investic do infrastruktury. Buď jak buď, dojde k navýšení „darmožroutských“ výdajů, které nebudou produkovat žádné hodnoty. Dojde tak k plošné devalvaci toho, co jako společnost produkujeme.

- Naopak nedojde ke zlevnění hudby, videa a obrázků, takže obraty iniciátorů ACTA akce nejenomže nestoupnou, ale časem klesnou, protože uživatel si v konečném důsledku bude muset zaplatit svého „strážce“ internetu.

- Piráti si najdou nový způsob, jak sdílet data a jednoduše tak objednou celou tuto absurdní infrastrukturu.

Piráti jsou jako voda, tečou cestou nejmenšího odporu. Draze a složitě vymýšlené systémy a principy je nikdy nevymýtí! Piráti, jakkoliv jsou to zloději a nemá smysl si cokoliv nalhávat, každý z nás má s pirátstvím nějaké zkušenosti, mají jednu velkou výhodu, kterou tvůrci software, muziky a dalších autorských děl hrubě podceňují: Udávají směr.

Budu mluvit z vlastní zkušenosti. V minulosti jsem se něco nastahoval různých her a filmů či seriálů, tu lepší, tu horší kvality. Ani muzika nezůstala bokem. Ale od doby, do mohu mít za cca 150,- Kč měsíčně hudbu legálně a pohodlně přes Zune (či jiné prodejce, jako je iTunes apod.), proč bych ztrácel čas hledáním nějakých písniček, kde nejsou kolikrát ani MP3 tagy, nebo jsou vadné kvality, bez obalového obrázku a podobně? Ztráta času. Mám chuť na jazz? Najdu a pustím si jazz, během vteřin. To samé mexická, havajská, moderní, rocková, či jakákoliv hudba, včetně Moravanky a dalších, pro mne neposlouchatelných interpretů. Bum, jsem spokojeným zákazníkem, všechno je legální a cajk, všichni jsou spokojení.

Ale v době, kdy jedno album stálo třeba 500,- Kč nebo víc? Ano, zhřešil jsem a pirátil, protože jsem měl důvod.

Stejné je to s hrami. Prosincové slevy na Steamu? Pecka. Jenom za letošní Vánoce jsem koupil 53 her sobě a cca 6 her svým blízkým a kamarádům, se kterými si chci zahrát. Nákup je snadný, ceny mírné a nemusím se s dovolením srát s nějakým složitým crackováním, patchováním, hledáním her po warez serverech a nebo s riskováním virové či malwarové infekce.

Ano, je to takhle snadné, milí vlastníci autorských práv. LIDI-JSOU-LÍNÍ. A pokud budou mít možnost levně konzumovat vaše produkty, tak to udělají, protože je to snazší, než způsob s černou vlajkou nad lodí.

Takže bych si na závěr položil otázku „quo bene“, tedy, komu ACTA prospěje? Státu? Ne. Lidem, jejichž svobodu a to nejen svobodu slova má stát chránit? Ne. Sdružením jako OSA a BSA? Ne. Komu tedy?

Věřím tomu, že jestli ACTA projde a lidé až pozdě pochopí, co svým laxním přístupem k arogantní moci způsobili, že první kdo jim „pomůže ze šlamastyky“ budou právě zase piráti. Piráti, kteří budou mít na svojí straně lidi, kterým bude vadit příliš utažená oprátka kolem krku. A bude to zase to nejjednodušší řešení, které porazí celý ten systém. Z mého současného pohledu není nic snazšího, než šifrovaná open-source VPN, tedy virtuální soukromá síť. Jak chce ACTA kontrolovat VPNky? Pokud to totiž umožní, tak je pouze krůček k ohrožení státní a korporátní bezpečnosti, kdy neexistuje na internetu tajemství. Průmyslová špionáž nabude obludných rozměrů, takže ve finále na tom bude tratit i ten stát, protože podniky budou odvádět menší daně kvůli škodám způsobeným špionáží a my, občané budeme muset odvádět opět vyšší daně, abychom uživili státního molocha a to z nižších platů – které nám opět vyplácejí ty firmy, které na naše platy budou mít méně peněz.

Tedy místo, abychom se oprostili od byrokracie, ještě víc jí zbytňujeme. Místo abychom zadrželi pád naší civilizace, ještě ho podporujeme.

Piráti byli a budou a tímto je nikdo nevymýtí. Jediné, jak je lze omezit je, vzít jim smysl toho, co dělají. Nechat trhu volnou ruku ať on rozhodne, za co a kolik jsme jako uživatelé ochotní platit. Politici se musí naučit poslouchat spotřebitele a nebít ho přes prsty svými absurdními výlevy jejich fantazie.

Copak je normální, že na originálním DVD musíte sledovat cca 5 minut varování a upoutávek, zatímco na pirátské verzi koukáte rovnou na film? Je normální platit "raketu" za něco, co lze prokazatelně prodávat za pět peněz?

Nechali byste úředníka, nebo někoho cizího hledět vám na přirození, zatímco děláte lásku svojí přítelkyni (nebo příteli) a říkat vám, jestli to děláte dobře nebo špatně?

A přesně tohle chce dělat ACTA. Zcela hrubě hodlá hledět a zasahovat do intimity vašeho digitálního styku. Zcela nekompromisně se hodlá vyjadřovat k legalitě, nebo ilegalitě vašeho chování. A místa pro šikanu a svévoli bude dost, stačí si přečíst můj blog jak jsem bojoval s větrnými mlýny (http://reichel.blog.idnes.cz/c/217987/Muj-boj-s-vetrnymi-mlyny-dlouhy-blog.html). Nezlobte se tedy na mne, že státu nevěřím jeho dobré úmysly a bezchybný provoz ACTA v praxi...

Zamyslete se tedy prosím nad ACTA úmluvou. Zamyslete se, zdali je demokratická a komu bude prospěšná, protože vám ne. Nelíbí se vám to? Máte velmi omezenou možnost, co s tím dělat, vzhledem k praktikám, jakými je prosazována. Je to náhubkový zákon pro internet, proto jsou proti média jako Wikipedia, která rozhodně nepatří mezi piráty. Pod vlajkou a záminkou naší ochrany se nám tady někdo snaží vnutit něco, čím nás všechny zkontroluje, v horším případě ovládne.

A tak je to vždycky. Vzpomínáte na 11. září? Kdo zná USA tak ví, že od 11.9. nejsou jako dřív, soukromí je narušováno, důstojnost na letištních kontrolách šla stranou a z USA se stal regulérní policejní stát.

Z bašty demokracie se velice podobnou manipulací jako je ACTA stal policejní stát. A je bezpečnější? Je o tolik bezpečnější, o kolik přišli Američané svobody? A kolik to celé vládu USA stojí?

A tohle se netýká pouze USA, tohle se týká INTERnetu. Něčeho, co je nám na celém světě SPOLEČNÉ, co nás propojuje a spojuje.

Odpovězte si každý sám, protože historie a její zlomové okamžiky se dějí právě teď.

Nejsem žádný anarchista a vím, že pořádek musí být – ale tohle není pořádek. To je Orwelovská noční můra v praxi, beze všech servítek třepetá křídly a nahání mi strach.

███████všechno████████████████████████████████████bude██████████████████████████████████████████v pohodě███věřte███své████vládě████.

Autor: Jan Puník Reichel | čtvrtek 26.1.2012 17:30 | karma článku: 33.72 | přečteno: 2277x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.41 | Přečteno: 578 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2457
Husákovo dítě, chorobnej optimista, příležitostnej salámista, bejvalej metalista, někdy divnej, určitě jinej, ale vždycky svůj. Živím se jako server administrátor, bavím se jako fotograf, výletník, komentátor a šašek.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...