Jan Puník Reichel

Pane Nečasi uklidníme se, vydejcháme se...

10. 09. 2012 23:40:00
...a zamyslíme se nad tím, co jsme to vypustili z pusy. Občas s Vámi souhlasím, občas ne. To, co jste ale "teď" vypustil z úst mne donutilo na to napsat krátký blog.
http://blogs.independent.co.uk/2012/08/02/as-pussy-riots-trial-begins-putins-opposition-grows-stronger/
http://blogs.independent.co.uk/2012/08/02/as-pussy-riots-trial-begins-putins-opposition-grows-stronger/

Ad podpora Pussy Riot

No. Řekněme si to upřímně, Grammy asi nevyhrajou, platinovejch desek taky moc mít nebudou, že by je za sto, dvěstě let hráli po koncertních síních, to asi taky ne. Ono ale už jejich jméno naznačuje, že to nebudou klidné violocellistky tiše brnkající na své nástroje. Kundí Vzpoura, jak bych "Pussy riot" volně přeložil mi spíše zní jako něco co má provokovat - což také činí.

Ono v angličtině to tak nevyzní, ale v češtině člověku Kundí Vzpoura napoví, že se jedná o rebelky, které chtějí burcovat a proti něčemu bouřit. Jakkoliv se mi tedy nelíbí ani forma, ani druh bouření, líbí se mi to, že se bouří a proti čemu se bouří. Schválně nepíši proti komu, protože to si myslím není až tak podstatné.

Tedy ne, že by pan Putin nebyl podstatný, možná ba právě naopak. Pěstuje si pozitivní image tatíčka a pevného vládce všech Rusů, na čemž by nebylo nic špatného, velký národ potřebuje velké vůdce.

Problém je ale v tom, že naplňování Putinovského kultu osobnosti probíhá tak nějak již tradičně po Ruském způsobu, tedy kriminalizací, zastrašováním, demagogií, cenzurou a dalšími, nám též ještě velmi dobře známými metodami.

Kundí Vzpoura tedy podle mého směřuje více proti budování nového kultu osobnosti, proti nové nekritické adoraci politika, který má, a kterému chutná moc. Jakže je to s tím korumpováním moci? Absolutní absolutně?

No Putin nemá absolutní moc. Ale má jí moc. A k tomu adekvátně projevuje svojí míru zkorumpovanosti, neboli zkaženosti. Aby si to někteří nepletli s korupcí, která je vlastní sestrou zkorumpovanosti.

A že česká podpora Kundí Vzpoury poškozuje český export? Ano, poškozuje. Ale stejně tak může za historicky krátkou dobu tenhle bublající kotel Ruských mocenských zájmů za chvíli začít šlapat po našich právech, už to tu ostatně jednou bylo. A ano, i to poškodí naše exporty, až nám zase zavřou hranice.

A poškodí-li tato podpora opravdu export do Ruska, usvědčí to ruskou stranu z ubohosti a z ignorace lidských práv.

Takže jestli máte pocit, že kačka v hrsti je lepší než lidská práva na střeše, pak jste malým mužíčkem s krátkým dohledem a ještě menší autoritou.

Ke každému vůdčímu typu patří jistá velkorysost, které již Putin není evidentně schopen, ale Putin je zaslepen mocí, u něj to chápu, přestože s tím nesouhlasím.

Čím jste zaslepen Vy, upřímně nechápu, ale proberte se. Byli jsme čtyřicet let "svobodní", stejně jako jsou teď "svobodní" Rusové.

Chodorkovskij a Kundí Vzpoura jsou jenom špička ledovce, který nás doufám mine, přestože je od nás kousíček.

Ad dalajlámismus

Ano, podporou Dalajlámy možná nepodporujeme demokracii, neboli v našich podmínkách kleptokracii, ale opět - podporujeme svobodu. Tibet možná byl polofeudální teokracie, ale kdo je Čina, aby ho anektovala?

Demokratické zřízení?

Takže Česká republika podporuje komunistickou Čínu. No, to mě nepřekvapuje, vzhledem k tomu, že se nám tu komunisti volně pohybují po uličkách v parlamentu. Že ale jednotnou Čínu podporuje člen ODS?

Tedy, abych to rozebral, že komunistickou Čínu podporuje premiér z Občanské Demokratické Strany?

Trochu trapas, ne?

Za o něco větší trapas ale osobně považuji to, že premiér, vůdce vlády a lídr země upředňostňuje ekonomické zájmy nad svobodou. Pominu demokracii, ale nad svobodou.

Pokud zařídíte, aby vláda přestala krást a "odkloňovat" peníze, aby měla alespoň efektivitu běžnou v západních zemích, tak mi věřte, že to co ztratíme na exportu na divokém východě, ať už je jím Rusko nebo Čína, hravě ušetříme. Možná si nás i začnou vážit lidé, pro něž není svoboda abstraktní a drahou položkou rozpočtu, ale morálním principem.

Autor: Jan Puník Reichel | karma: 24.20 | přečteno: 1246 ×
Poslední články autora