Jan Puník Reichel

Krátká úvaha nad korupcí v českých zemích

17. 05. 2012 11:30:00
Korupce tu byla vždy. A taky bude vždy. Ale vzhledem k aktuálně probíhající deRathizaci jsem se krátce zamyslel nad tím, kdy že se to v českých zemích „zvrtlo“.
http://blogs.tribune.com.pk
http://blogs.tribune.com.pk

A dospěl jsem k názoru, že za vlády komunistů. Za první republiky zde byl aparát zkušených úředníků, kdy byly krádeže ve státní správě a úřadech tvrdě trestány.

Pak přišli Nacisté a pokud pominu všechno zlo které přinesli, tak jedno jim upřít nelze – smysl pro pořádek. Pokud tedy nějaký úředník kradl a byl přistižen, sankce byly kruté.

Po sedmi letech Nacismu přišel Komunismus a jeho socialistická teze, že „všechno je všech“, tedy také „nic není nikoho“. A po čtyřiceti letech vlády Komunismu se stalo běžným heslo, že „kdo nekrade, okrádá rodinu“ a „nebát se na nakrást“.

Plody korupce které nyní sklízíme tak nejsou letošní hořké ovoce. Je to ovoce, které zasadili ti, o kterých se říká, že „za nich bylo líp“.

Ne, nebylo. Dnešní doba je toho důkazem.

Lid obecný je zvyklý „spoléhat se na stát“, na „někoho tam nahoře“, na nějakou "otcovskou autoritu", která ho provede životem a zajistí mu spokojené stáří. Lidé nejsou zvyklí nestarat se jenom sami o sebe, ale i o své okolí. Nejsou zvyklí přiložit ruku k dílu. Dokonce nejsou ochotní ani pracovat pro komunitu, protože i to komunisté zprofanovali tak, že se nikomu pro „obecné blaho“ pracovat nechce. NedejBože zadarmo.

A pak se divíme, že nám naše „otcovské autority“ kradou? Že nám s prominutím čůrají mezi lopatky a vydávají to za Šampaňské? Že si nesou v krabicích od čehokoliv miliony a "neví o tom"? A když vydával pan Rath tohle tiskové prohlášení, už věděl, že se u něho doma našlo dalších X milionů? Nebo se nám opět drze smál do obličeje, bez bázně a hany?

A my se divíme?

Vždyť jsou to ti, co se nebojí a kradou, ti, kdož neokrádají své rodiny! A my jim to chceme vyčítat? Nejprve je třeba narovnat vlastní záda a začít praktikovat to, co si myslíme že je správné u sebe, než začneme bít do hlavy ty, kteří byli vychování těmi, za jejichž vlády prý bylo líp.

Prosím o Vaše názory v diskuzi! :)

Autor: Jan Puník Reichel | karma: 16.06 | přečteno: 1319 ×
Poslední články autora